Het Vlinderrijk

Persoonlijke Groei door Creativiteit

BLOG VakantieVakantie-voor-of-toch-niet-pret....



Yes!!! Bijna vakantie! De dagen worden afgeteld voordat het zover is. Vroeger maakten wij hier altijd afstreepkalenders waar op elke dag een sticker geplakt werd en duidelijk was hoeveel nachtjes je nog moest slapen....
Plannen worden gemaakt. Spulletjes klaargelegd. Fantaseren hoe het daar zal zijn....
Iedereen kijkt er naar uit. Of toch niet?......
 
Er zijn gezinnen die uit ervaring van vorige vakanties weten dat het helemaal niet zo relaxed en gezellig is: opstandig gedrag, niet te genieten, dwars, huilbuien of een-en-al gehang aan jou. Vanaf het eerste moment dat je de auto instapt om op pad te gaan.
Soms gebeurt dit ook al eerder, aan het einde van het schooljaar. Vaak wordt dan gezegd: "Ze zijn aan vakantie toe...". Het zou ook zo maar kunnen zijn dat je kind juist tegen de vakantie opziet......
Er zijn gezinnen waarbij ze het liefst thuisblijven en blij zijn als het ritme van school er elke dag weer is.

VERANDERING VAN RITME....

Ik zie het ook in mijn praktijk als kinderen op een andere dag komen dan normaal: ze raken helemaal van slag en weten het even niet meer. Zo is het dus erg wennen als het vakantie is en de dagen ineens totaal anders verlopen dan dat je kind gewend is. Vaak verloopt het in het begin van de vakantie dan ook echt niet fijn.

Ritme en structuur geeft een kind (én volwassenen idem dito!) duidelijkheid en voorspelbaarheid.

Gevoelige grote en kleine mensen worden erg onrustig als de structuur wegvalt. Je weet niet wat er gaat komen! De onvoorspelbaarheid maakt ze gespannen. 

Tips:

* Geef je kind duidelijkheid: waar, wanneer, wat, hoe, wie. Niet teveel ineens. Niet overvoeren want dan loopt het z'n doel voorbij.

* Kijk eens met wat voor vragen je kind komt. En wat voor jou hele kleine dingetjes zijn, kan een enorme beer-op-de-weg zijn voor hem of haar. Wat dus (soms een giga-) spanning kan geven.

Geef hier eerlijk antwoord op.

* En geef ook rustig aan dat bv jijzelf ook moeite hebt met iets. Of dat je dit herkent, of bij iemand in de omgeving. Misschien ook van vroeger? Je kind voelt zich dan gesteund, zeker ook door te horen dat hij niet de enige is.

* Een aftelkalender was inderdaad zo gek nog niet. Daar kun je een heleboel duidelijkheid mee geven. Ook op je vakantieadres.

Maak er maar een feestje van ♥ 

* Probeer op de site van je vakantieadres te kijken naar foto's of video van de camping, vakantiepark en de omgeving, zodat het straks al wat 'bekender' is.

* En probeer zoveel mogelijk het ritme van thuis erin te houden. Dat zal daar niet lukken, maar het wordt dan een 'vakantieritme'.

* En neem die ene lekker pindakaas of chocopasta van thuis mee wat vertrouwd is. Lekker om je dag daar mee te beginnen.

PRIKKELS VAN OVERAL EN ALLEMAAL....

De nieuwe omgeving is dus.... anders.

En dat geeft zoveel extra prikkels die je kind anders normaal niet heeft.

Andere geuren. Andere geluiden. Andere mensen. Andere kinderen. Een groot zwembad of de immense zee. Ander eten. Ander bed. Zóveel andere indrukken.

(Hoog)gevoelige mensen nemen dit alles véél intenser waar, als het ware zonder filter: alles komt even hard binnen.

Je beleeft alles intenser, verwerkt alles veel dieper. En dat kan heel veel stress geven als het allemaal anders dan normaal is.



Fijn en hooggevoeligheid is zeker een mooie eigenschap, kwaliteit. Doordat je heel veel opmerkt (op welke manier dan ook), kun je je ook voorstellen dat de hele dag alle aandacht naar buiten wordt getrokken, naar de omgeving en daardoor niet naar zichzelf.

Doordat je niet meer 'bij jezelf blijft' en tegelijkertijd de vele prikkels binnen blijven komen, zorgt dat ervoor dat de spanning in het lijf steeds meer opgebouwd wordt..... en dat moet er op de 1 of andere manier uit: Jengelen, huilen, grote mond, opstandig, klieren, heel veel aandacht vragen. Maar ook stil, futloos, bij je blijven hangen, niets durven of willen.


Tips:

* Kijk niet naar anderen wat die 'ervan vinden'. Jij kent je kind het beste en weet wat hij of zij nodig heeft. En volg je eigen moederinstinct.

* Bouw rustmomenten in. Even afzonderen van alle prikkels.

* Komt er een ontploffing: 'het is zoals het is'.

Want die deksel op die stoompan moet er een keertje af om de druk te verlagen. En dan zal je kind daarna weer rustig worden.

* Het is allemaal erg leuk om te zien wat de animatieteams elke dag voor leuke activiteiten organiseren. Niet elk kind vindt dat leuk. Ook hier: luister naar wat je kind wilt (en aankan)

* Samen een spelletje spelen werkt bij ons zo vaak. (Nooit tegen iemands zin natuurlijk), maar op het moment is 'rikken' (een ouderwets kaartspel) he-le-maal het ultieme ontspan-en-gezellig-met-elkaar-zijn. Gierend van het lachen. En daarom zo heerlijk ont-spannend.

Er zijn zoveel leuke dingen te verzinnen: 1-op-1 of met elkaar bezig zijn. De aandacht. Het plezier.

Wees je bewust dat jouw kind is zoals hij of zij is en accepteer dat. Dat geeft ook rust.

ik heb je een aantal tips gegeven. Maak daar gerust gebruik van.

En kijk wat voor jullie allemaal prettig is. Het is jullie gezin, jullie vakantietijd en ik wens jullie allemaal een hele fijne vakantie toe!

Wil je meer hulp? Laat het me weten via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , zodat ik je vragen kan beantwoorden.

20 Augustus beginnen hier de scholen. Tot die tijd ga ik en Het Vlinderrijk ook lekker genieten en ontspannen, zodat ik fris en fruitig iedereen weer verder ga begeleiden.

Fijne vakantie!

Liefs, Erica 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Facebook