Het Vlinderrijk

Persoonlijke Groei door Creativiteit

Blog Stress en HooggevoeligheidStress en gevoeligheid / hooggevoeligheid gaan niet zo goed samen......
 
Een paar voorbeelden:
• Een toets moeten maken.
• Praten in een kringgesprek of in gezelschap en alle ogen zijn op je gericht.
• Een verjaardag /feestje binnenkomen, en ook dat er verwacht wordt, ook als kind, om een hand te geven.
• Een telefoongesprek voeren terwijl je diegene niet kent en je niet weet wat je kunt verwachten... (je gaat er zelfs nog liever persoonlijk naar toe dan te bellen)
• Een druk winkelcentrum binnenlopen.
• Als je van tevoren niet weet hoe je ergens komt en waar je precies moet zijn. En als je dan óók nog je auto in een wildvreemde stad moet parkeren.... (ik krijg daar gigabuikpijn van tevoren van)
 
Herken je dit bij je kind, je partner óf bij jezelf in stresssituaties? En je ziet dat de bovenstaande voorbeelden helemaal geen enge, zware, moeilijke situaties hoeven te zijn!...
Eigenlijk zijn het 'normale' dagelijkse situaties.
Het kan voor de ander zelfs ongeloofwaardig en als ‘over-reageren’ overkomen, omdat die persoon zelf daar geen moeite mee heeft......
 
Een beetjes stress is helemaal niet verkeerd, denk maar aan dingen die bereikt worden als je doorzet in bepaalde situaties. En je ontwikkelt hierdoor ook zelfinzicht en zelfontplooiing.
Maarrr.... als je telkens en helemaal blokkeert. Als je van tevoren niet kunt slapen en maar blijft piekeren en malen: dat is he-le-maal niet fijn.
Het kan je in het dagelijkse leven zelfs zo beïnvloeden dat je deze situaties op de een of andere manier gaat vermijden. (Denk maar mijn ritje naar Amsterdam, met buikpijn.... Afzeggen? Of niet? Of ...?)
 
Wat kun je dan nog meer tegenkomen?
Bijvoorbeeld hyperventilatie, spierpijn, zwabberende benen, bibberen, snellere hartslag, zweten, stotteren, geirriteerdheid / kortaf zijn, paniekaanvallen, blackout, faalangsten.
En als dit heel lang door blijft gaan, kan het leiden in bijvoorbeeld niet over straat durven, pleinvrees. Direct contact vermijden met anderen. Niet naar feestjes durven of zelf eentje geven. Geen boodschappen meer doen. En je wereld wordt steeds kleiner en schijn-veiliger.
 
Door de gevoeligheid van je kind, of van jouzelf, wordt er namelijk op een ándere manier met deze situaties omgegaan: er wordt (veel) dieper en intensiever over de situaties nagedacht. En steeds overwegingen gemaakt wat de mogelijke gevolgen z o u d e n kunnen zijn.
 
 
In onvertrouwde en (voor het gevoel dus) onveilige situaties kan er op 2 manieren gereageerd worden:
OF ... er wordt eerst afgewacht voordat er actie ondernomen wordt. Het kost dus tijd om beslissingen te nemen en die is er vaak niet. En moet je dus  meteen reageren. En dan kies je vaak eieren voor je geld.
OF... er is juist 'teveel' tijd als je zo mag zeggen. Dan gaat het afwegen over in piekeren, malen en weinig daadkracht. De bekende beren komen op je pad en kunnen je zelfs lamleggen.
 
 
Leren omgaan met je (hoog-) gevoeligheid? Je leren afschermen maar juist ook het leren om te gaan met deze alledaagse situaties....
Je bent van harte welkom in Het Vlinderrijk.
 
Ik begeleid zowel kinderen als volwassenen met hun gevoeligheid, zodat ze inzicht krijgen hoe en waarom ze reageren zoals ze doen. Het zelfvertrouwen komt (weer) terug.
En ze kunnen groeien in hun talent (want dat is hun gevoeligheid!) en kunnen dit volop inzetten in dagelijkse en niet-dagelijkse situaties.
 
Heerlijk jezelf zijn en zonder angsten in het dagelijkse leven staan.
Wil je dat ik jou of je kind hierbij help en begeleid? Of wil je eerst kennismaken en je vragen stellen wat ik voor je kan betekenen bij een vrijblijvende (en gratis) ontmoetingsgesprek?
 
Mail me rustig op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Meer info is sowieso te vinden op www.hetvlinderrijk.nl.

Facebook