Het Vlinderrijk

Persoonlijke Groei door Creativiteit

 
 
Playmobiel SintStraffen en belonen ........ helpt niet.
 
Straffen werkt niet.
Het is negatief. Het roept strijd op. En je krijgt vaak een machtstrijd tussen jullie twee, omdat geen van beiden wilt 'verliezen'.
Belonen werkt niet.
Want als je kind het beoogde resultaat niet haalt, voelt het als een mislukking en als een straf. Het vertrouwen raakt hij of zij kwijt: "Zie je wel, het lukt me weer niet!" En het negatieve gevoel wordt (weer) groter.
Weet je...... je kind wilt helemaal geen strijd met jou, ouder. Maar probeert op deze manier zijn behoefte aan te geven, wát dat dan mag zijn.
Het is 1 van de manieren om hiervoor aandacht te vragen (en voor ons, ouders niet zo'n gemakkelijke).
Maar je kind is een mens. Met emoties en behoeftes, net zoals jij en ik. En deze willen gezien en begrepen worden.
Het negatieve gedrag ontstaat heel vaak omdat deze behoefte in de knel komt.
Heel vaak zit er nog een boodschap achter..... jouw kind spiegelt namelijk iets in jou wat ook aandacht mag krijgen....................................
Geef elkaar eens de ruimte om echt naar elkaar te luisteren.
Stap eens uit de machtstrijd: ben niet bang om te 'verliezen'. Als je namelijk vanuit respect en gelijkwaardigheid met elkaar omgaat, praat, leeft, dan hoef je echt niet bang te zijn dat je kind over jou heen loopt. Of een verwend of egoïstisch kind wordt of zo.
Door zo met elkaar om te gaan, kun je je kind wél bereiken. Voelt je kind zich gehoord, gezien, begrepen én geaccepteerd.
Dit is een goede bedding in jullie speciale band van ouder en kind. En dat geeft een veilig gevoel. En zéker ook zelfvertrouwen (voor jullie alle 2). Als bonus krijg je rust en ontspanning in jullie gezin erbij.
Kijk en voel dan ook meteen eens bij jou zelf: wát is er wat ik zelf niet wil zien of voelen? Welke behoefte is er waar ik geen aandacht aan geef? Welke boodschap heeft mijn kind voor mij?
Wil je hierbij geholpen worden, neem rustig contact op via het contactformulier op www.hetvlinderrijk.nl of pb.
Nogmaals.... je kind is een mens, net zoals jij en ik, alleen nog een stukje jonger en kleiner .
Het is echt zoveel fijner en rustiger om te weten en te voelen dat jij mag zijn zoals jij bent. Met ál je behoeftes, emoties, je kwaliteiten én je valkuilen.
Precies: JIJ!

Facebook