Het Vlinderrijk

Persoonlijke Groei door Creativiteit

LeeuwenmoedRidder Leeuwenmoed
 
Niemand heeft graag ruzie. Dat kan ik me ook niet voorstellen.
Ook geen enkel kind heeft graag ruzie met zijn ouders. Al lijkt het daar soms echt veel op.
Maar weet je....? Kinderen zijn net mensen. Wist je dat? Met dezelfde behoeften en eigenschappen.♥
Toch verlangen we regelmatig dingen van onze kinderen waar we zelf niet van houden.
 
Kinderen hebben dezelfde behoeften als volwassenen. Jouw kind heeft dus ook dezelfde behoeften als jij. En verlangt ook naar begrip, erkenning en respect.
Juíst als je constant strijd hebt met je kind, is de eerste stap om uit deze strijd te komen, je kind begrip, erkenning en respect geven die hij of zij nodig heeft. Maar om deze stap te maken, is wel moed voor nodig.
Helaas is het vaak zo dat juist kinderen die dit (het begrip, erkenning, en respect) het hardst nodig hebben, maar het niet krijgen. Want kinderen die vaak vervelend gedrag laten zien, worden aangepakt met allerlei regels, contracten en consequenties en straffen en zo probeert 'men'  invloed  op het gedrag te krijgen.
 
En soms werkt dat, maar vaak ook niet. Vaak neemt de strijd zelfs alleen maar toe en zit je samen met je kind vast in een negatief patroon van actie en reactie. Want nog steeds ben je het gedrag van je kind aan het 'sturen'. En je laat weinig tot geen ruimte over voor zijn of haar gedrag. Dit zorgt voor nog meer frustratie en nog meer verwijdering.
 
De enige manier om hier uit te stappen is het als ouder anders te gaan doen.
Als eerste met te luisteren naar je kind, echt goed te luisteren, in plaats van op alle negatieve dingen te reageren. Door het gesprek aan te gaan en werkelijke interesse tonen.
 
Het resultaat zal zijn dat er geen strijd en ruzie meer is, want wat er nu gebeurt, is dat je kind zich weer gehoord, begrepen, geaccepteerd en gerespecteerd voelt. En dan komt er ruimte bij je kind om werkelijk met jou in gesprek te gaan en je ook te horen. (En dat gaat wederzijds)
Dan kunnen jullie samen de problemen oplossen in plaats van tegenover elkaar te staan.
 
Maar hier is Moed van jou voor nodig. Juist omdat het zo indruist tegen alles wat we zelf meegekregen hebben over opvoeden. "Dat accepteer je toch niet", "Daar moet je korte metten mee maken", "Je moet wel consequent zijn: houdt hij zich niet aan de afspraken, dan moet je zijn mobiel afpakken...", etc. zijn bijvoorbeeld de stemmetjes die je hoort in je hoofd. We hebben het zo mee gekregen. Dat is bij de meeste van ons het voorbeeld geweest.
 
Moed is nodig om de eerste stap te zetten en iets anders te doen.
Moed is nodig om te vertrouwen dat deze aanpak werkt.
Moed is nodig om het werkelijk in praktijk te brengen.
Moed is nodig om te vertrouwen op je eigen kracht.
Maar ook durven vertrouwen op de goede wil van je kind, want je kind is helemaal niet uit op strijd.
De kwaliteiten van je kind zijn weer opnieuw zichtbaar.
Dat, omdat jij de Moed hebt daarop te vertrouwen, ondanks alles wat er gebeurt.
 
Als jij deze situatie herkent, dan nodig ik je uit om de Moed op te brengen om het anders te doen

Facebook