Het Vlinderrijk

Persoonlijke Groei door Creativiteit

Prikkelegeltje

Soms zie je en voel je als ouder dat er iets met je kind aan de hand is, maar je weet niet wat. Je kind rolt zich als een egeltje op en laat niets meer van zich zien of horen.
En als hij iets laat horen lijkt het net alsof je kind z'n stekels rechtop zet en prikt naar jou of anderen. Hij reageert geprikkeld, gefrustreerd, boos of verdrietig. En dat zo 'prikkelbaar'  mogelijk omdat hij , onbewust, niet wilt laten zien waarom hij zo reageert zodat iedereen wel zorgt dat 'ie uit de buurt blijft.
 
Of je kind nu gevoelig is, hooggevoelig of gewoon standaard (wat ik me niet kan voorstellen omdat iedereen uniek is, dus standaard kinderen zijn er niet :) ), allemaal worden ze geprikkeld. De één gewoon wat meer dan de ander.
 
Als je kind gevoelig is voor deze prikkels: wat kun je dan doen als hij of zij thuiskomt en zich oprolt als een egeltje? Of geprikkeld naar de rest van het gezin reageert?.....
 
Er gewoon zijn. Meer niet.
 
 
En zeg nou zelf: hoe vind jij het als je een vervelende dag op je werk hebt gehad, of gigahard gewerkt heb en je komt thuis en 'ze' beginnen meteen te vragen hoe het was? Is er iets? Is er iets vervelends gebeurd? Waarom wil je niks vertellen? Waarom reageer je zo geprikkeld als er toch niks is gebeurd? Etc etc. De vragenstroom kan aan de gang blijven.
Je wilt een betrokken ouder zijn, dus vraag je elke dag hoe het op school was.
 
Geef je kind rustig even de tijd om tot rust te komen en afstand te nemen van de schoolprikkels die hij of zij in de loop van de dag allemaal binnengekregen heeft en geef de ruimte om te ontladen.
Geef even de ruimte om tot zichzelf te komen en laat het aan hem of haar zelf over om te beginnen met vertellen. Als dat niet meteen gebeurt, dan komt dat wel bij het eten bijvoorbeeld. Of misschien bij het naar bed gaan en jullie samen de dag doornemen. Je kind voelt dan dat er de mogelijkheid is om zelf met z'n verhaal te komen. En dat geeft vertrouwen.
 
Jij als ouder geeft hem of haar zo de veiligheid om thuis zichzelf te mogen en kunnen zijn. En je hebt zo zelf ook even de tijd om de 'betrokken-ouder-gevoel' even terug te nemen, los te laten.
 
Het fijne voor je kind is...... dat je er voor hem of haar bent. Meer niet.
 
Binnenkort start er bij 'Het Vlinderrijk' een VIP-workshopdag speciaal voor moeders waar dit ook aan de orde komt.

Facebook