Het Vlinderrijk

Persoonlijke Groei door Creativiteit

BLOG de bezorgdienstDe bezorgdienst

(Hoog)gevoelige mensen (groot en klein) hebben heel vaak een prachtige eigenschap: en dat is dat je heel vaak geeft.

Heel veel.....

Je geeft hulp, advies, aandacht, liefde, materiaal, geld, lichamelijk, fysieke hulp. Vul maar aan. Dat kan op overal gebeuren (thuis, in je relatie, werk, school). En dat bij heel veel mensen, óf juist bij 1 of 2 belangrijke personen die dicht bij je staan.

Jij voelt van kinds af aan sterk aan wat anderen verwachten en eisen en je probeert daar zoveel mogelijk aan te voldoen. Het zit zo IN jou dat je streeft naar harmonie in de verbinding naar anderen.

Wat jij denkt wat de ander nodig heeft, geef je als een BEZORGDIENST aan de ander en die ontvangt het. Zegt "Dankjewel" en that's it.

En dit is dan NIET IN BALANS met de ontvanger(s). Want jij geeft iets ('energie' in welke vorm dan ook) en je hoopt dat de ander zal begrijpen dat jij het ook nodig hebt, zodat er een balans is in geven en ontvangen.

Maar je krijgt vaak niet terug.....

Toch zul je vaak blijven geven wat jij denkt wat nodig is (onbewust gaat dit) en hoop je dat de situatie zo zal veranderen.

De ander 'ziet' of 'voelt' dat niet en begrijpt het ook niet zo. En zo ontstaat er een disbalans. Dit vreet op den duur energie met allerlei gevolgen van dien....

Ja, het gaat over grenzen aangeven. En ook over opkomen voor jezelf. Maar het gaat ook over leren ontvangen.....

MENSEN DIE GEWEND ZIJN TE GEVEN HEBBEN VAAK VEEL MOEITE MET TE ONTVANGEN VAN EEN ANDER.

En dat gaat ook over: hulp, aandacht, materiaal, geld, liefde, genegenheid en ga maar door.
Het is een overleveringsstrategie dat je hebt eigen gemaakt. Vaak is dit een mechanisme dat je vroeger hebt gecreëerd. Uit nood. Onbewust.
Maar NU is de verwachting van jou zelf niet gelijk aan andermans verwachting en dat geeft frustratie, boosheid. En verdriet: 'Waarom ziet hij het niet? Waarom krijg ik niet? Terwijl ik het zo  hard nodig heb? Etc.
Ga het maar eens uitleggen dat jij deze gevoelens hebt, die zo diep voelen, want je voelt door je hooggevoeligheid zóveel meer dan een ander. Maar de ander snapt de diepte van jouw gevoelens vaak niet.
Stop er alsjeblieft mee telkens de ander of de omgeving te 'overtuigen', maar blijf bij jezelf, en voel in jouw binnenwereld. En blijf je er van bewust dat dit mechanisme er speelt.
 

Deze gave, want dat is jouw gevoeligheid, is de bedoeling voor jou om in dit leven iets mee te gaan doen. Het zou kunnen dat je bang bent om teveel te gaan voelen, maar je mag hier toch mee leren om te gaan.

Daarom... leer jouw eigen gevoelens weer (her)kennen en laat ze stromen. Het is prima om deze gevoeligheid te laten zijn en te laten zien. (Want dit BEN JIJ!)

Hoe opener jij hierover bent, hoe beter anderen je begrijpen en hoe meer mensen op jouw pad gaan komen die je zullen begrijpen. Dus niet steeds maar in de buitenwereld gaan toetsen, maar in jouw binnenwereld.

En het geven..... Fijn! Maar laat het alsjeblieft niet zo vanzelfsprekend zijn dat het een 1-richtingsverkeer is.

Gevoelige mensen hebben namelijk erg de neiging om zich bezwaard of egocentrisch te voelen als ze 'nee' zeggen, als ze niet meteen klaarstaan, als ze niet geven maar ontvangen.....

En het cirkeltje is weer rond.

In Het Vlinderrijk begeleid ik juist (Hoog)gevoelige kinderen en volwassenen om hier mee te leren omgaan.
 
Wil je meer info? Of ermee aan de slag?
Mail me rustig op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Je bent van harte welkom!
Liefs, Erica

Facebook