Het Vlinderrijk

Persoonlijke Groei door Creativiteit

Label-alert!!! (Over labeltjes en labels)
 
♥ Hoe vaak heb jij labeltjes uit de kleding, tot aan de onderbroeken toe, moeten knippen? Het liefst wel helemaal, want anders snijden die randjes die blijven zitten, zo in je huid......
♥ Hoe vaak heb jij kunnen praten als Brugman, dat die ene trui zo mooi (of stoer) staat en dat 'ie zo lekker zacht is, maar tóch niet aangetrokken wordt? Want hij prikt.
♥ Sokken!!!! Bij je teen zit er iets dubbel en dat is echt zóóóóó irritant! Je kunt dan echt niet goed lopen. En wat denk je van die prachtige (dure) schoenen die in de winkel persé gekocht moesten worden, maar thuis in de gang blijven staan omdat ze...... vul maar in.
 
Mensen, groot en klein hebben zintuigen, waarmee de omgeving afgetast wordt. En dat gaat heel snel. Als je ergens bent, gaat het volgende vanzelf:
• Je ziet de ruimte waar je bent.
• Je hoort de klok die tikt.
• Je ruikt de geur die er is.
• Je voelt de bekleding van de bank waar je op zit.
• En je proeft wat je drinkt of eet.
 
Sommigen nemen nóg meer waar met hun speciale 'gevoelsantenne': de sfeer van de ruimte waar je bent. Dit gaat niet bewust, maar onbewust. Je VOELT hoe de energie in die ruimte is: is het een vrolijke boel, óf is er ondanks dat iedereen gezellig kletst en lacht net een ruzie geweest, waardoor de sfeer héél anders aanvoelt. Je voelt de stemmingen aan.
 
 
Ik heb het over Hooggevoelige mensen en dus ook over Hooggevoelige kinderen.
Hier wordt ook vaak een LABEL aan gegeven: HSP of HSK (Hoog Sensitief Persoon / Kind)
Er is al een boel bekend over hooggevoelige mensen. En tóch is het nog onbekend?!
Of zijn er 'vooroordelen' over:
• Dat ze verlegen zijn.
• Dat ze zich aanstellen of ergens overgevoelig op reageren. (Zoals bij een trui of sok zoals hierboven beschreven......)
• Dat ze over-verwend zijn.
• Of misschien wel dat je dit gebruikt om ergens onderuit te komen en zo je eigen zin wilt doordrukken.
 
Je hooggevoeligheid is aangeboren. En het is een kenmerk van je, net zoals dat je blond haar hebt of dat je goed kunt sporten. Dus het is wie je bent en niet dat je het aanleert. Jouw kwaliteit. Jouw gave gave.
Als HSP-er leer je al heel jong, dat je jezelf het beste kunt aanpassen . Je wilt wel jezelf zijn, maar niet gekwetst worden, ergens voor uitgemaakt worden of uitgelachen worden. Je wilt niet anders zijn dan anderen. Dus maak je jezelf onzichtbaar, bouw je een muurtje om je heen als zelfbescherming.
 
Bij (hoog)gevoelige volwassenen en kinderen is het net alsof alles harder of ongefilterd binnen komt, zeker de negatieve opmerkingen etc. En die blijven ook meer hangen. Je leert in de loop der jaren dat je een masker op kunt zetten in 'onveilige' situaties. Mensen zien dus niet jouw echte IK. Die bewaar je voor thuis (als dat veilig genoeg is) of je laat jezelf alleen in een echte veilige, begripvolle en fijne omgeving zien.
 
Veel ((Hoog-)gevoelige) volwassenen van NU, komen er nu achter dat ze zich al die jaren aangepast hebben. Een masker hebben opgezet.
Vraag eens aan jezelf: waar ben IK nou goed in? Wat zijn mijn èchte talenten en kwaliteiten? En dan heb ik het niet over de scores op je opleiding of de prestaties die gemaakt worden op het werk. Wie ben jij nou werkelijk?
 
Heel vaak hoor ik van volwassenen die in mijn praktijk komen dat ze zo moe zijn en blijven. Dat ze een Burn-out hebben (gehad). Dat ze het zo moeilijk vinden om 'nee' te zeggen.....
Vind je het gek als je continu je 'moet' gedragen zoals 'het hoort', zoals je het thuis geleerd hebt of zoals de maatschappij of jijzelf vindt dat het moet. De lat steeds zo hoog leggen hoort hier ook bij.
Dat kost bakken vol energie!.....
 
Veel (Hoog-)gevoelige) kinderen hebben hier ook dag-in-dag-uit mee te maken. Bij hen is dit pantser nog niet zo dik en komt 'het' wat gemakkelijker naar buiten. Je hoort nu zóveel vaker dat de kinderen zich tegenwoordig zo slecht kunnen concentreren. Dat ze zo druk zijn. Dat ze zomaar in 1 keer ontploffen, waar dan ook. Overgevoelig zijn in hun gedrag, overprikkeld. Maar ook overgevoelig voor eten en drinken, E-nummers en ga zo maar door. Moe zijn. Slecht slapen. Waarbij het ook lang duurt voordat ze echt zindelijk zijn (dag en nacht).
 
En voor zowel kinderen als voor volwassenen zie je dat ze vaak een laag of negatief zelfbeeld hebben,
weinig zelfvertrouwen en faalangst.
 
Er wordt veel geschreven over (Hoog-)gevoelige volwassenen en kinderen, maar vaak wordt alleen de negatieve kant ervan belicht. Ik wil je graag laten zien dat deze gevoeligheid zelfs veel voordelen heeft. Dat je het in vele situaties in kan zetten en je kan helpen.
 
In mijn praktijk 'Het Vlinderrijk' begeleid ik zowel kinderen als volwassenen om met hun hooggevoeligheid om te gaan.
♥ Het is elke keer zo fijn te zien dat als het 'negatieve' omgezet is positiviteit en het duidelijk is geworden dat jouw (hoog)gevoeligheid een gave gave is...
♥ Dat je je ware IK weer durft en mag laten zien.
♥ Dat je jezelf op een andere manier leert beschermen tegen alle prikkels
♥ En je leert op tijd jouw grenzen aangeven zodat overprikkeling voorkomen kan worden.
♥ Je krijgt inzicht waarom je dit mechanisme hebt gecreëerd. Jouw overlevingsmechanisme dat je als zelfbescherming hebt.
♥ Je zelfvertrouwen gaat weer groeien en het geloof in jezelf is ECHT.
♥ Je leert weer lief te zijn.... voor de állerbelangrijkste persoon in jouw leven en dat ben jijzelf  
 
 
Herken je dit bij jezelf? Of bij je kind?
Heb je vragen of wil je een afspraak maken?
Neem rustig contact op:
email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.hetvlinderrijk.nl
Of bel me: 06 211 91 311
Voel je welkom in Het Vlinderrijk.

Facebook